Про передачу бойових бригад з Нацгвардії до складу ЗСУ

Автор: Андрій Шинко
нацгвардія

На фоні новин на кшталт створення в Нацгвардії окремої артилерійської бригади озброєної САУ «Богдана» і РСЗВ, виникає логічне бажання повернутися до ідеї виокремлення з НГУ бойового та поліцейського компонентів у різні структури.

Зауважимо, що сучасна Національна гвардія є другим формуванням в Україні із такою назвою, і на відміну від першого, із суто військовим призначенням, ця була створена переважно з колишніх частин міліції з функціями охорони громадського порядку, конвоювання і т.ін.

Та з початком російсько-української війни в складі Національної гвардії України з часом збільшується саме військова компонента — оперативні бригади, 12-та бригада «Азов», танкові підрозділи, а тепер й окрема артилерійська бригада.

Розділення Національної гвардії — всі частини в ЗСУ

Та чи варто нам мати ще одну маленьку армію? Ладно аби ще не було, наприклад територіальної оборони. Тоді НГУ могла б зайняти її місце у воєнній структурі держави перейнявши всі її функції, включно із військовою підготовкою населення тозо. Але ні. У нас є тероборона (принаймні поки Сирський офійно не включив її до сухопутних військ).

У підсумку Нацгвардія суміщатиме не сумісні бойові частини і правоохоронні функції та підрозділи — артилерійська бригада й охорона громадського порядку чи розгін несанкціонованих акцій протесту якось не в'яжеться один до одного.

Розділення Національної гвардії — всі частини в ЗСУ

Здається саме час повернутися до ідеї, запропонованої у 2019 році тодішнім очільником Офісу президента Андрієм Богданом (хто забув, Єрмак був не завжди) — розділити Нацгвардію за функціональною ознакою на різні структури.

Правда тоді він хотів ділити її аж на три частини. Ну і в підсумку позиція МВС Авакова, який був проти розділення, перемогла.

Богдан пропонував розділити Національну гвардію на три частини — під керівництвом МВС, Міноборони та президента: «Національна гвардія — це сукупність різних підрозділів. Ми вважаємо, що частина може і має залишитися в МВС. Частина бойових підрозділів, які беруть участь у військовому конфлікті на сході, має бути перепідпорядкована Міноборони або Генштабу. А частина — напряму президенту».

У МВС назвали це руйнуванням, а перебування НГУ у складі МВС — ефективною моделлю, а також побачили спробу посилити президента й ослабити міністра внутрішніх справ».

Розділння Національної гвардії — всі частини в ЗСУ

«Нацгвардія логічно та природно перебуває в структурі МВС саме тому, що несе правоохоронну функцію в тому числі. 14 з 19 функцій, які покладені законом на НГУ, є правоохоронними за своєю суттю», — коментували у МВС.

Можна погодитись що це дійсно був перебір. А ось ідея розділити на дві частини, точніше вивести всі суто бойові підрозділи та передати їх у структуру Збройних Сил України здається навіть дуже логічною. Адже якщо не замислитись про це зараз, до цього все одно треба буде повертатись пізніше, коли в Нацгвардії почнуть створювати танкові бригади та частини ППО.

...

А ще у нас є штурмові прикордонники й «бригади наступу» у вигляді мобільних прикордонних загонів. Хоча в цих поки немає артилерійської бригади, чи може вже і є...

Навіть з позиції економіки, логічніше забезпечувати одну армію, а не розпорошувати ресурси по кишенях чиновників багатьох відомств і окремих структур.